sobota, 15 lutego 2014

eco placek włoski... bez użycia miksera :)


witajcie Kochani!!!
wpisuję zaległy przepis na mój placek włoski...



 
potrzebne będą:
jabłka średniej wielkości - 6 sztuk pokrojonych na grubą kostkę razem ze skórką (najlepiej kwaśne jak szara reneta) 
mieszanka studencka - 1 duże opakowanie (czyli orzechy każdego rodzaju zmieszane z rodzynkami) 
ja dodatkowo dodaję 2 garści suszonej żurawiny i 2 garści słonecznika, 
jeśli ktoś lubi może dodać pestki dyni... ja osobiście pestek jeszcze nie próbowałam...
pół szklanki cukru (ja używam kokosowy ekologiczny)

wszystko to razem dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki...

potem nastawić piekarnik na 180 stopni i dodać:
3 jajka (najlepiej z eco hodowli)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki otrębów (ja dodaję owsiane)
1,5 szklanki mąki (ja daję pełnoziarnistą)

wszystko razem dokładnie wymieszać, wyjąć na uprzednio przygotowanej blasze (wystarczy wyłożyć szarym papierem do pieczenia), wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika...
piec 40 minut :)
udekorować wg uznania lub pozostawić... podpowiedzią może być cukier trzcinowy lub kokosowy zmielony na puder... lub orzechy... lub otarta skórka pomarańczowa... fantazję zostawiam WAM...

życzę WAM miłego pieczenia :)))



smacznego!!!

tymczasem miłego weekendu 
aga :D

12 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i pewnie smakuje wyśmienicie!
    Ja robię coś podobnego ale tylko z jabłkami i orzechami i dodaję cynamon :)
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no też pysznie :)
      wzajemnie buziaki na weekend :)

      Usuń
  2. A ja to ciasto ( bardzo podobne) mam pod nazwą" wiewiórka" i jest bardzo dobre:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...Tyle chrupiących dodatków w środku - bardzo lubię takie, muszę spróbować :)))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawie jak słodki chlebek - musli :)
      miłej niedzieli :)

      Usuń